De Kracht van de vrouw

Anna Nantawi en Ketoera Aparaka zijn ruim 2 maanden op The Barefoot college in India voor de training Solar Engineer. Het is een  periode van ontdekking, gewenning, kennis maken en leren. De dames voelen zich nu helemaal thuis in Radjastan. Via een Skype meeting vertellen Nantawi en Aparaka trots dat ze nu de trainer verstaan.

“We begrijpen het.” vertelt Nantawi. We kunnen geen Engels praten maar we begrijpen wat er gezegd wordt vertellen ze via Trio vertaalster Maike.

Vanaf de dames in India zijn, is er regelmatig contact via Skype tussen het ACT kantoor en de dames. Ook biedt ACT de families de mogelijkheid contact te hebben. Zo ook in de ochtend van 31 oktober 2015. Het noodlot heeft toegeslagen. De man van Ketoera Aparaka is overleden.

Het is 1.00 in de ochtend de directeur van ACT Minu Parahoe verwelkomt de familieleden op het kantoor en condoleert hen. Ze vertelt via de vertaalster Maike Jaachpi  hoe Skype werkt. Iedereen in de ruimte weet dat dit een moeilijk gesprek zal worden.

Op het zelfde moment is in India een medewerkster van de Surinaamse Ambassade vanuit Delhi, na 4 uur onderweg te zijn, nog ongeveer 30 minuten verwijdert van the Barefoot college, in Radjastan. Het ministerie van Buitenlandse zaken, geeft alle ondersteuning nadat ACT Suriname een beroep heeft gedaan.

1.40 a.m. de Skype meeting begint, wanneer de familie het nieuws aan Ketoera vertelt kan niemand aan beide kanten van de Oceaan de tranen bedwingen. Het is een moment stil. Dan vraagt Ketoera met een zachte bedroefde stem of ze mag nadenken over wat ze wil doen. Ze zit in een dilemma, terug naar Suriname of de training vervolgen. Dit is een beslissing die zij alleen kan nemen.

Er is vanaf dat moment dagelijks contact met de dames via skype. De kapitein van Tepu, Mozes laat weten dat hij en de gemeenschap achter de beslissing van de dames zullen staan. Er gaan wat dagen voorbij. De dames Skypen met sjamanen, familie en op verzoek van ACT met de voorganger Kapitein Eeuwka. Kapitein Eeuwka van Sipailiwini heeft als geestelijke samen met hen gebeden via Skype.

Daarna neemt Ketoera Aparaka de beslissing, ze zal haar training afmaken. “God heeft beslist over het leven van mijn man. Maar ook door hem ben ik hier.” Vertelt Ketoera. Ik ga mijn training afmaken omdat ik dan veel meer kan betekenen voor mijn dorp.

Video training

Tijdens Divali in Radjastan hebben Natawi en Aparaka, uit het inheems dorp Tepu in zuid-Suriname, even de tijd om te genieten van het licht. Het licht dat zij na het afronden van hun training ook zullen brengen naar hun dorp.

FootageDivali

Ketoera is nu helemaal op haar plek. Ze heeft met heel veel enthousiasme samen met Anna Nantawi, een deel van de training succesvol afgerond. Het team van Bearfoot en ACT Suriname zijn onder de indruk van de ‘kracht’ van Ketoera Aparaka.