Het gezondheidszorgprogramma van ACT Suriname is ontstaan uit een langdurige relatie, opgebouwd door ACT-president Mark Plotkin met de Trio-gemeenschap in Zuid-Suriname.

Het gezondheidsprogramma is toegespitst op de integratie van traditionele geneeskunde ten voordele van de gemeenschappen in Zuid-Suriname. Onderdeel daarvan zijn de door ons opgezette ‘traditionele klinieken’ en het bijbehorende – internationaal erkende – ‘Sjamanen en Leerlingen programma’ in de dorpen Tepu, Kwamalasamutu, Apetina en Gonini Kiki Mofo. De traditionele klinieken opereren volgens het concept van respect en bescherming van de inheemse eigendomsrechten. Dit zal uiteindelijk bijdragen aan het doen herleven van traditionele kennis, geïntegreerd met de aanwezige westerse geneeskunde.

Wij stimuleren de kennisuitwisseling van sjamanen en leerlingen tussen de Trio- en Wayanadorpen voor de versterking van het gezondheidsprogramma voor de gemeenschappen. De behandelingen in de traditionele klinieken door de Sjamaan en/of de leerling zijn op vrijwillige basis. De patient beslist zelf of hij/zij de westerse of taditionele kliniek bezoekt. 

Gonini Kiki Mofo

Het traditioneel ziekenverblijf voor de marrongemeenschap te Gonini Kiki Mofo is opgericht voornamelijk met het oog op de behandeling van spier- en botaandoeningen volgens de eeuwenoude marronkennis.

Internationale erkenning

Het traditionele ‘geneeskunde integratie- en promotieprogramma’ van ACT Suriname heeft internationale erkenning geoogst. In 2002 werd het door de UNESCO NUFFIC uitgeroepen tot het beste programma voor bescherming van Inheemse Kennis. In 2003 won het de ‘World Bank Development Marketplace Global Competition’. En in mei 2007 werd het door het Verenigde Naties Programma voor het Milieu (UNEP), Verenigde Naties Programma voor Ontwikkeling (UNDP) en de Wereld Natuurbeschermingsorganisatie IUCN, gekozen als één van de tien finalisten die meedongen naar de prestigieuze mondiale prijs voor milieu en duurzame gemeenschapsontwikkeling. www.seedinit.org.