Solar women terug uit India

Op 15 maart jl.  zijn  Anna Nantawi en Ketoera Aparaka teruggekeerd uit India. In verband met een training tot solar engineers aan de Barefoot College, in Rajasthan- Tillonia, zijn de vrouwen voor 6 maanden weggeweest. Het avontuur startte met de reis naar India. Geen van beide vrouwen spreekt Nederlands, Engels of Hindi. De vrouwen hebben ondanks de taalbarrierre hun plaats van bestemming optijd bereikt, zo ook de terugreis. De training die op basis van de lichaamstaal, kleuren en symbolen is ontwikkeld, heeft toch voor de nodige “hoofdpijn” gezorgd, zoals Anna en Ketoera dat zelf beschrijven. Anna die een beetje Portugees spreekt kon communiceren met lotgenoten uit Columbia. De band die ontstond tussen de vrouwen, betekende een enorme steun.

Tijdens hun trainingsperiode, hebben de vrouwen bezoek gehad van vertegenwoordigers op de Surinaamse ambassade in India. De vrouwen hebben de aandacht enorm kunnen waarderen, gelet op de heimwee waarmee is in de eerste 8 weken worstelden. Het noodlot sloeg toe en Ketoera’s echtgenoot kwam haar te ontvallen in het dorpje Tepu. Deze tegenslagen hebben de vrouwen alleen verder gesterkt om de training af te ronden.

ACT Suriname is trots op de vrouwen en vindt het een voorrecht dat zij onderdeel kon zijn van dit “Women Empowerment” programma van de Barefoot College.  Zij hebben bij terugkomst een beleefdheidsbezoek gebracht aan de Indiase Ambassadeur in Suriname, mr. Satendar Kumar en de directeur van het Ministerie van BuZa, dhr. Henry Mac Donald.

Anna en Ketoera terug in Tepu

Anna en Ketoera terug in Tepu

De vrouwen hebben op donderdag 17 maart jl. aan een selecte groep genodigden en de pers hun verhaal gedaan. Zij krijgen een maand vakantie en zullen vervolgens starten met het proces naar electrificatie. Op 18 maat zijn de vrouwen teruggereisd naar Tepu. Het heel dorp was getuige van hun terugkomst. De dorpsleiding hoopt dat het volgende traject naar electrificatie snel kan aanvangen.

Ten behoeve van de electricifactie te Tepu, zal ACT starten met het opzetten van een werkplaats voor de vrouwen. Anna en Ketoera zullen collegaes opleiden, terwijl de zonnepanelen worden betrokken. Bij aankomst zullen die worden geassembleerd en geinstalleerd. Het ligt in de bedoeling de praktische organisatie en de betaling per huishouden af te stemmen op de bevindingen van overheidsinstanties die binnenkort worden gepresenteerd. Zowel het Ministerie van NH, als RO en SFOB zijn partijen die hierbij een belangrijke rol vervullen.