Felicitaties
ACT Suriname feliciteert de Surinaamse gemeenschap, de inheemse broeders en zusters in het bijzonder met de Inheemse Dag. Een speciale warme felicitatie voor onze 55 inheemse ACT-S teamleden en hun...
De Groene leskist is op Kwamala!
Op woensdag 11 maart 2015 overhandigde Katia Delvoye van ACT Suriname de ‘groene leskist’ aan de openbare school van Kwamalasamutu. Daarin zit lesmateriaal, zoals boekjes, over de natuur en het milieu in Suriname. “Het had heel wat voeten in de aarde om de groene leskist op Kwamalasamutu te krijgen”, vertelt Delvoye. “De afgelopen periode was de landingsbaan daar gesloten vanwege hevige regens. Maar nu is de kist er!”
Susan MacNack, hoofd van de OS Kwamalasamutu en onderhoofd Phildas namen hem in ontvangst en ook zij zijn heel blij dat de school nu een ‘groene leskist’ heeft. Ze beloofden hem te gebruiken als ondersteuning bij de huidige lessen. ACT Suriname heeft haar Indigenous Park Guards (IPG’s), ook wel rangers genoemd, beschikbaar gesteld voor het helpen bij deze natuur- en cultuurlessen. De IPG’s zijn geruime tijd actief bij het overdragen van traditionele kennis aan de leerlingen.
De houten groene leskist – waarin het lesmateriaal goed is opgeborgen – is gemaakt op verzoek van ACT Suriname door Dino, een inwoner van Kwamalasamutu. Wij hopen dat dit ook gedaan kan worden in andere dorpen in Zuid-Suriname.
De groene leskist is geboren in 2012. Toen waren de eerste brainstormsessies tussen NGO’s, waaronder ACT Suriname en instanties die in de “groene sector” actief zijn. Het idee werd opgevat om materiaal, dat door verschillende organisaties over de natuur en het milieu geproduceerd is, bij elkaar te brengen zodat het gebruikt kan worden op de scholen in Suriname. Drager van het project is de afdeling ‘Educatie van natuurbeheer’ van ’s Lands Bos Beheer (LBB).
In 2014 zijn er op initiatief van het WWF-Guiana’s 140 leerkrachten en mediatheekdocenten opgeleid. Het trainingsprogramma had als focus: kennis bijbrengen en inzicht geven over de groene leskist, milieuthema’s én de organisaties die zich ermee bezighouden. Tijdens de 9 trainingsdagen hebben verschillende milieu- en natuurorganisaties en instanties, zoals ACT Suriname, WWF-G, Natuurbeheer en het NIMOS, presentaties gehouden over bodem, water, lucht, biodiversiteit, klimaatsverandering, afval en mangrove.
Comments are closed.
Pingback: De bamboeleskisten van de stichting Caribamboo zijn nu ook in Kwamalasemutu! | Caribamboo