Akuriyo’s in Tepu

De Akuriyo’s hebben vrij laat (1970) het nomadisch leven verruild voor een permanente woonplaats. Tepu is èèn van de dorpen waar de Akuriyo’s zich hebben gevestigd. Hier zijn er voornamelijk 4 stammen die men onderscheidt, de Trio’s (ca. 270), Wayana’s (50), Kaxuyana (10) en verrassend is het aantal voor Akuriyo’s (70). De Akuriyo’s hebben inmiddels gezinnen binnen en buiten hun groep gesticht. Gemengde relaties zijn niet langer ongewoon. Uit de eerste generatie volwassenen die zich hier heeft gevestigd zijn er nog enkele vitale. In de komende zes maanden zullen verhalen van deze Akuriyo’s volgen over hun ervaringen in een dorp.

AkurKetoeraiyo’s en energie

Ketoera Aparaka die voor 6 maanden naar India is afgereisd en nu over zonne-energie beschikt, is een trotse Akuriyo. Heeft als eerste Inheemse en Akuriyo deelgenomen aan de training om zonne- energie in rurale streken te realiseren.

Akuriyo’s en honing

Op verzoek van Tepu assisteert ACT bij het bestuderen van angelloze bijen, om na te gaan of honingwinning in de toekomst een mogelijke bron van inkomsten kan vormen. De Akuriyo’s die het langst nomadisch hebben geleefd, vormen een enorme bron van informatie hierbij.