Made in Suriname

Producten uit het bos, zoals zaden, katoen en klei worden al eeuwen op traditionele wijze door inheemse vrouwen gebruikt voor het vervaardigen van decoratieve accessoires zoals halskettingen, armbanden en bruikbare accessoires zoals hangmatten, babydragers van geweven katoen en keramische producten. Door een gebrek aan werkgelegenheid vertrouwen sommige gemeenschappen in Zuid-Suriname op de productie en verkoop van deze traditionele ambachten om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Echter, de beperkte infrastructuur en een gebrek aan kennis belemmeren de gemeenschappen om toegang te krijgen tot training, nieuwe technologieën en bredere markten en zodoende te profiteren van nieuwe kansen en afzetmarkten.

Het Amazon Conservation Team brengt lokale gemeenschappen daarom in contact met nationale en internationale ontwerpers  om traditionele kunstvormen te laten aansluiten bij de wensen van de markt. Hierdoor wordt een bijdrage geleverd aan alternatieve inkomsten, duurzame ontwikkeling en het behoud van zowel de biodiversiteit als unieke artistieke tradities. Als vervolg op de ontwikkeling van deze producten, begeleid het ACT de participatie aan lokale kunst- en nijverheidsevenementen en de verkoop via internet. ACT versterkt de netwerken van vrouwen en inheemse ambachtslieden en helpt hen bij de productie en de afzet van hun producten. Door de ambachtelijke producenten aan de formele sector te koppelen, kan het de verkoop verhogen aan toeristen met een hoge koopkracht.

De vrouwen krijgen technische ondersteuning van het ACT via onsite workshops om de productie van ambachten, sieraden en keramiek te verbeteren. Nieuwe ontwerpen die het culturele erfgoed van de producten respecteren, worden ontwikkeld in samenwerking met ontwerpers en uiteindelijk verkocht op lokale markten. Het versterken van de capaciteiten van de vrouwen door hun ambachtelijke kennis te koppelen aan ontwerpers om zodoende een bredere afzetmarkt te creëeren, draagt bij aan de werk- en inkomenskansen voor sommige van de meest gemarginaliseerde gemeenschappen van het land.