EHBO in het Amazonewoud

Op 11 februari 2015 ging Koratai Puumona, Sjamaan, die participeert in het ‘Shaman and apprentice programma’  van ACT Suriname, met de leerlingen van de 6e klas van de Openbare school Kwamalasamutu het bos in. Tijdens de wandeling door het bos, laat Korotai de leerlingen kennis maken met verschillende geneeskrachtige planten en kruiden.

Korotai vertelt

Korotai vertelt

De leerlingen krijgen onder andere te zien wat te gebruiken om wondjes te desinfecteren of een bloeding te stelpen. Korotai vertelt dat het sap uit de jongen blaadjes van de Koemboe en Maripa palm op een snee kan worden gedruppeld om de bloeding te stelpen. Hij laat ook zien welke planten te gebruiken bij slangen- en spinnen beten.  De leerlingen van de OS Kwamalasamutu zijn onder de indruk.  Ze vragen Korotai het hemd van het lijf. Hij beantwoordt geduldig de vragen. Korotai is erg blij dat de jongeren zoveel interesse tonen.

Het delen van kennis door Sjamanen met jongeren in de dorpen is een van de doelstellingen van het ‘Sjamanen en Leerlingen programma’ van ACT. Op deze manier gaat de traditionele kennis niet verloren.

Het Amazonewoud van Suriname staat bekend om de vele soorten geneeskrachtige planten en kruiden. Er zijn vele initiatieven om het woud te beschermen. Het ‘Indigenous Park Guards’ programma van ACT draagt bij aan lokale data verzameling om een beter inzicht te krijgen hoe het bos zich herstelt, na het oogsten van bomen en medicinale planten of de aanleg van kostgrondjes. De gevolgen van jacht op dieren is hierbij ook een belangrijk onderdeel.

Hierdoor kunnen er maatregelen worden getroffen die afgestemd zijn op de lokale situatie. De ACT rangers doen onder andere aan controle van de waterkwaliteit en het monitoren van dieren door middel van camera traps.  Bedreigingen en aantasting van het woud in de directe omgeving van hun leefgemeenschappen worden in kaart gebracht. Deze data wordt gedeeld met de Surinaamse overheid en andere relevante instanties.