Nieuw weerstation te Kwamalasamutu
Dattalogger Console in de thermometer hut

Dattalogger Console in de thermometer hut

Een team van technici van de Meteorologische dienst van het Ministerie van Openbare Werken (OW) heeft een nieuw weerstation geplaatst in het dorp Kwamalasamutu. Amazon Conservation Team – Suriname heeft de hulp ingeroepen van de Meteorologische dienst met ondersteuning van de luchtvaart dienst om optimaal gebruik te maken van de schenking van de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB). Uit een eerder project had SBB twee weerstations ter beschikking gesteld van ACT-Suriname.

De IPGs of ACT Rangers van Kwamalasamutu die getrained zijn door de Meteorologische dienst zullen  nu maandelijks de data op een vast tijdstip downloaden vanuit de data-logger. De data wordt dan gemaild naar ACT-Suriname en de Meteorologische dienst voor een consequente aanlevering van betrouwbare data.

5

ACT Ranger Teddeh tijdens de training van de Meteorologische dienst van het Ministerie van Openbare Werken

De neerslag, temperatuur en windkracht zijn de meest belangrijke parameters die nu worden gemeten. Het systeem draait op zonne-energie.
Het belang van betrouwbare, maar bovenal consistente weersdata kan worden gerelateerd aan voedselvoorziening, de planning van kostgrondjes aanleg, ziektes en plagen die zich kunnen voordoen, maar ook planning van monitoringswerkzaamheden in het dorp en omgeving. De werkzaamheden en training vonden plaats van 8 t/m 11 juni 2015.