Paddenstoelen

De tweede ‘sampling-unit’ (SU) van de bosinventarisatie in Kwamalasamutu is op 16 juni 2015 afgerond. De sampling gebeurt binnen het Twinning Project tussen de Universiteit van Utrecht en ACT Suriname.

Deze inventarisatie geschiedt volgens de NFI-procedure (National Forest Inventory) van de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB). Een gemotiveerd team van NATIN-studenten en Indigenous Park Guards (IPGs) of ACT Rangers voert de inventarisatie uit. De groep wordt begeleid door deskundigen van het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (CELOS), de SBB en het Nationaal Herbarium Suriname (BBS). De inventarisatie was een hele klus, vooral omdat de noordelijke sampling unit ver van het kamp ligt. Het was ongeveer 30 minuten varen en meer dan een uur wandelen langs heuvels en kreken.

Het heeft geregend en het pad is echt glibberig. Aangekomen op de plot, wordt de groep in kleinere groepjes verdeeld. Iedere groep heeft een specifieke taak. De taken zijn: plots uitzetten, bomen identificeren en meten, de verjonging tellen, lianen identificeren en meten en paddenstoelen verzamelen en identificeren.

 

NATIN-studente Pamela Felter doet voor haar afstudeerproject, onderzoek naar de paddenstoelen of macrofungi, ‘Koropi’ in Trio. Trio is de voertaal in Kwamalasamutu.

Pamela Felter verzamelt  paddenstoelen

Pamela Felter verzamelt paddenstoelen

Felter wordt bijgestaan door Wuta Wajimnu en Kurotai Puumona, sjamanen binnen het “Shaman apprentice program” van ACT en Guno Marjanom van het Herbarium (BBS). Elke dag gaat Felter met haar roze mandje het veld in. Ze verzamelt zoveel mogelijk verschillende soorten paddenstoelen. Knalgeel, felroze of spierwit, je vindt de ‘koropis’ in alle kleuren en maten. Wajimnu en Puumona helpen met de Trio namen van de paddenstoelen. De kenners van het gebied delen ook informatie over het gebruik of de medicinale werking’.

De ACT Rangers maken door de samenwerking kennis met de wetenschappelijke verzamelmethode en kunnen in de toekomst een gerichte bijdrage leveren in interdisciplinaire teams, zegt Minu Parahoe directeur van ACT Suriname. Paddenstoelen in een bos geven een indicatie van de afbraak van de biomassa, terwijl epifyten in de bomen wat over de waterhuishouding en lichtinval kunnen zeggen. Zowel de lokale gemeenschap en ACT-S krijgen de kans de wetenschappelijke benaderingen en lokale perceptie dichter bij elkaar te brengen.

‘Het is echt leuk als je een mooie paddenstoel vindt, zoals de paarse ‘Nere Pana’. In het Trio, letterlijk vertaald ‘vleermuis-oren’, zegt Felter. ‘Ook Pado3andere paddenstoelen worden naar dieren genoemd, bijvoorbeeld ‘Pai Pana’, letterlijk ‘Tapir-oren’ en ‘Aware Pana’ letterlijk ‘Opossum-oren.’

Je hebt ook hele mooie kleine oranje ronde paddenstoelen. Die worden in het Trio ‘Mora Maha’ genoemd. Letterlijk betekent dit ‘Kikkerpan’, misschien gebruiken de kikkers het wel vertelt Felter lachend.

In het veld wordt van elke paddenstoel een foto gemaakt. Met behulp de Munsell kleurenkaart wordt de exacte kleur bepaald. Van elke paddenstoelensoort worden 3 exemplaren verzameld. Ze krijgen een labeltje en worden in een papieren zakje gestoken. De zakjes gaan in de roze mand en worden naar het basiskamp gebracht.

In het basiskamp worden ze opnieuw gefotografeerd. Daarna worden alle ‘koropis’ of paddenstoelen gedroogd in een speciale veld-droogoven. Ze kunnen daardoor langer bewaard worden. Alle verzamelde paddenstoelen gaan naar de collectie van het Herbarium van Suriname. Het Nationaal Herbarium Suriname (BBS) zal indien nodig de specimen versturen naar experts binnen haar netwerk voor identificatie van de verzamelde soorten. In totaal zijn 56 soorten paddenstoelen verzameld.

Presentatie macrofungi

Presentatie macrofungi

De gemeenschap van Kwamalasamutu is op twee momenten in juni 2015 via een presentatie geïnformeerd over wat het team precies gedaan heeft. Guno Marjanom en Pamela Felter konden onder supervisie van Dorothy Traag van het Nationaal Herbarium Suriname (BBS) de aanwezigen laten zien hoe en waar de paddenstoelen verzameld zijn. Daarnaast hebben ze van gedachten gewisseld over mogelijk medicinaal en culinair gebruik van paddenstelen in en buiten het dorp. ACT Suriname zal met haar partners onderzoeken hoe het dorp aan de paddenstoelen kan verdienen.

Pado 2