Het is  koud!

Het is koud! Zo beginnen Anna Nantawi en Ketura Aparaka het skype gesprek met Poernima Monilall en Maike Jaachpi van ACT-Suriname.
Voor de dames die wonen in Tepu een dorp in het mooie Surinaamse oerwoud, is het een hele ervaring om zulke lage temperaturen (18 graden celcius) mee te maken. Met trots laten ze hun warme kleren zien.
Anna vertelt dat het heel goed gaat met de training. ‘De mensen op Barefoot College zorgen goed voor ons. Als we iets nodig hebben wordt het heel snel in orde gemaakt. Ook het skypen met jullie in Suriname vind ik fijn.’

Maaike Jaachpi, Trio vertaalster en Poernima Monilall van de financiële afdeling hebben iedere week skype contact met de dames in Rajasthan. De dames kunnen dan vertellen hoe hun week is geweest. Er zijn ook skype sessies vanuit het ACT kantoor voor de familie van Nantawi en Aparaka.
Verder zijn er ook momenten waarbij er een trainer van Barefoot participeert. De dames kunnen dan via de vertaalster Jaachpi in Trio problemen voorleggen.
Zo vertelt Ketura dat ze nummers een beetje moeilijk vindt. ‘Ik doe er een beetje langer over dan de andere dames. Maar met wat extra hulp lukt het wel vertelt ze trots.’

De dames vertrokken op 12 september 2015 naar India voor het volgen de Solar Engineer training aan the Barefoot College.
De training duurt tot maart 2016. Nantawi en Aparaka zullen na terugkeer zonne-energiesystemen kunnen opzetten, onderhouden en repareren. De trainingsmogelijkheid vloeit voort uit een samenwerking tussen ACT Suriname, Barefoot College en de Indiase overheid.

De dames hebben het naar hun zin in India. Ze sturen de groeten voor een ieder in Suriname. ‘We willen een ieder bedanken die helpt zodat wij dit tot een goed eind kunnen brengen.’ De beste wensen voor het nieuwe jaar vanuit het koude Rajasthan van Anna Nantawi en Ketura Aparaka.