Surinaamse jaguar met uitsterven bedreigd

Een van de meest majestueuze roofdieren ter wereld, de Surinaamse jaguar, wordt bedreigd met uitsterven, kopt de Ware Tijd van vandaag. Margareta Malontie, districtscommissaris van Sipaliwini roept in het artikel op tot onderzoek en gepaste maatregelen om uitsterven van de Surinaamse jaguar te voorkomen.

Het Amazon Conservation Team heeft vanaf 2015 onderzoek gedaan naar de wild stand in de meeste inheemse dorpen waar zij werkzaam is. In een straal van 5 tot 10 km van de kern van het dorp zijn camera’s op gelijke afstanden van elkaar geplaatst die een foto maken als ze beweging of warmte registreren van het voorbijgaande object (dier/mens/bewegende planten).

Na drie jaar meten te Kwamalasamutu, een jaar Tepu, Apetina en Curuni, zijn de jaguars ook op de camera vastgelegd. Dit is goed nieuws voor de biodiversiteit. De dieren staan bovenaan de voedselketen wat aangeeft dat er voor hen nog voldoende voedsel is.  Maar de toenemende vraag naar katachtigen in Suriname, baart ook ACT zorgen. Deze katachtigen zullen intensiever bejaagd worden naarmate een actieve markt zich ontwikkeld. ACT-Suriname ziet het als haar taak om de voorlichting te verhogen en continue samen met de lokale gemeenschappen naar alternatieven te zoeken. Samen met partners hopen wij op lokaal niveau een bijdrage hieraan te leveren. “De katachtigen hebben niet alleen een economische waarde en een rol in de ecologische balans, bij de Inheemsen heeft dit dier ook in de spirituele wereld een plek, aldus Minu Parahoe”, directeur van ACT-Suriname.