Saamaka kenniscentrum traditionele geneeswijze voor Pamboko 1

PARAMARIBO – In het dorp Pamboko 1 aan de Boven-Suriname komt er een kenniscentrum voor traditionele geneeswijze zoals gangbaar binnen de Saamaka cultuur. Het doel is de lokale medische kennis bijeen te brengen en te delen met jongeren die belangstelling en passie hebben om zich hierin te verdiepen. In de toekomst zal het centrum uitgebreid worden naar een kliniek voor traditionele medicatie.

Het Amazon Conservation Team (ACT) Suriname zal de gemeenschap faciliteren in hun roep naar capaciteitsopbouw voor een kenniscentrum. Het rekruteren van kennishouders en potentiele studenten. Uitwisseling met andere gemeenschappen die reeds beschikken over het zogenaamde “Shaman Apprentice Programma” is een eerste stap om een werkbaar model voor de Saamaka gemeenschap op te zetten. In de fase daarna komt er een traditionele kliniek. Daarnaast wordt nagegaan hoe de agrarische ontwikkeling te stimuleren. Op zaterdag 19 mei is de samenwerking tussen ACT-S, het traditionele dorpsgezag en de lokale stichting Pasensie beklonken met een overeenkomst. De ondertekening vond plaats in het dorp. Allereerst zal een inventarisatie worden gehouden van het meest geschikte model voor de gemeenschap en de Saamaka regio voor het opzetten van een traditionele kliniek om diensten aan te bieden. Het gaat bij deze ook om een model van zelfbeheer en onderhoud, welke past binnen het toeristisch product van de Saamaka. Bij realisatie van dit project zal ACT-S het duurzaam ontwikkelingsdoel 3 en 15 hebben bereikt.-.

Foto-onderschrift: De samenwerkingsovereenkomst voor het opzetten van een kenniscentrum voor traditionele kennis wordt getekend door Herman Weewee namens het traditionele gezag, Minu Parahoe (L), directeur van het Amazon Conservation Team (ACT) Suriname, en Mildred Poeketie van Stichting Pasensie (R). @ACT-S.