ACT-Suriname helpt het leerproces stimuleren in Apetina
ap1

Apetina, Sipaliwini

ACT-Suriname (ACT-S) heeft in samenwerking met de lokale inheemse gemeenschap zes educatieve muurschilderingen gemaakt op achtermuren van de lokale basisschool Kananoe, te Apetina. Met deze educatieve muurschilderingen wil ACT-S de lokale leerlingen extra stimuleren om de school af te maken. Dit idee is tot stand gekomen na afstemming tussen ACT-S en het schoolhoofd   van Kananoe, Arnold Arupa.

Het project is gestart op 29 september 2016, toen de artiest, Omar Kasijo, zijn assistent, Sherena Kasijo., en ACT-S project coördinator, Sahieda Joemratie, met al het materiaal dat nodig was voor de muurschilderijen aankwamen te op Apetina.
Het ontwerp voor de muurschilderingen is afkomstig van Omar Kasijo. Onder begeleiding van Omar, Sherena en Sahieda, hebben 7 Wayana kinderen mogen helpen om deze muren prachtig te maken. Dagelijks kregen zij bezoek van diverse leden van het dorp, waaronder de ouders, ooms, tantes, neefjes, nichtjes, de basja’s en de kapiteins. Een van de schilderijen is tezamen met deze leden gemaakt. Hun hand afdruk is geplaatst als een van de vele bladeren van een boom. Het schilderij is te zien in de zesde klas van Kananoe.

ap2
Na een week van schilder avontuur, was het doel op 6 oktober 2016 bereikt! Met de steun van het Amazon Conservation Team Suriname (ACT-S), de lokale dorpsbewoners van Apetina, de lokale medewerkers van ACT-S in Apetina, een schilder en zijn assistente, zeven enthousiaste Wayana kinderen en een ACT-S projectcoördinator, zijn er nu zes educatieve muurschilderingen geplaatst in de lokalen van de basisschool Kananoe in Apetina. De reacties van de school en de lokale gemeenschap zijn boven verwachting! Een reactie van de leerkracht Arnold Arupa: “Iedereen vindt het mooi en het is een lust om in zo een lokaal les te verzorgen; en voor de kids om onderwijs te genieten in zo een omgeving. Het past in de gedachte van een leervriendelijke omgeving”.

ap3In Suriname, werkt ACT-S, al langer dan twintig jaar met de meest afgelegen inheemsen gemeenschappen van zuid Suriname. Een van de inheemsen groepen waarmee ACT-S samenwerkt zijn de Wayana’s. Het dorp Apetina gelegen aan de Tapanahony rivier bestaat voornamelijk uit Wayana’s. Dit project is geheel gefinancierd door ACT-S.

ap4