health1ACT’s gezondheidszorg programma is ontstaan uit een langdurende relatie opgebouwd door ACT’s President Mark Plotkin met de Trio Gemeenschap in Zuidwest Suriname. Het programma concentreert zich voornamelijk op de integratie van traditionele geneeskunde ten voordele van de gemeenschappen in Zuid Suriname en ondersteund door traditionele klinieken en bijbehorend –internationaal erkend- ‘Sjamanen en Leerlingen programma’ in de dorpen Peleletepu, Kwamalasamutu, Apetina en Gonini Mofo. De klinieken opereren volgens het concept van respect en bescherming van de inheemse eigendomsrechten wat uiteindelijk zal bijdragen aan het doen herleven van traditionele kennis en integratie met de westerse geneeskunde.
ACT Suriname’s traditionele geneeskunde integratie en promotie programma is in 2002 door de UNESCO NUFFIC erkend als het Beste Programma voor bescherming van Inheemse Kennis , en is winnaar van ‘World Bank Development Marketplace Global Competition’ van 2003. Het programma is door het Verenigde Naties Programma voor het Milieu (UNEP), Verenigde Naties Programma voor Ontwikkeling (UNDP) en de Wereld Natuurbeschermingsorganisatie IUCN, gekozen als één van de tien finalisten die meedongen naar de prestigieuze mondiale prijs voor milieu en duurzame gemeenschapsontwikkeling in mei 2007,www.seedinit.org.

trad2Duurzame ontwikkeling

De vestiging van het traditioneel ziekenverblijf, Supeniime, te Kwamalasamutu komt tegemoet aan de behoefte van de gemeenschap aan langdurige behandeling. ACT stimuleert de kennisuitwisseling van sjamanen en leerlingen van de Trio en Wayana dorpen voor de versterking van het gezondheidsprogramma voor de gemeenschappen. De oprichting van het traditioneel ziekenverblijf voor de marrongemeenschap te Gonini Mofo richt zich voornamelijk op de behandeling van spier- en botaandoeningen volgens de eeuwenoude traditionele marronkennis. Dit verblijf biedt ruimte voor langdurige behandelingen van patiënten uit omliggende dorpen en kampen.

Consolidatie van effectieve partnerschappen met regeringen, academische instanties, lokale wetenschappers, andere NGO’s en gemeenschapsorganisaties.

health2ACT faciliteert en stimuleert de uitwisseling tussen Westers geschoolde krachten en beoefenaars van traditionele geneeskunde waardoor een geïntegreerd traditioneel westers gezondheidssysteem voor zuid Suriname ontwikkeld kan worden. Belangrijke programmapunten zijn het trainen van gezondheidswerkers ter versterking van hun capaciteit en het op gang brengen van het bewustzijnsproces onder de gemeenschappen. Het meerjaren onderzoek naar de diagnostiek en behandeling van de Trio traditionele gezondheidszorg is gepubliceerd in de ‘Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine’ voor de promotie en discussie over de integratie van westerse en traditionele gezondheidssystemen.

De standaardisatie van traditionele medicijnen is geïnitieerd door samenwerking met een locale farmaceut die farmaceutische meetmethoden introduceerde voor het verzamelen, bereiden en opslaan van deze medicijnen. Een Trio-Wayana recepten boek is gepubliceerd in samenwerking met de sjamanen en leerlingen; een der behaalde resultaten van het standaardisatie proces.